I vores avlsarbejder her på Holmelund har vi taget rygscanning af kvæg i brug. Det har vi gjort, fordi vi gerne vil avle nogle dyr, der ikke sætter for meget krølfedt, men derimod sætter intramuskulært fedt. Vi vil gerne lave nogle dyr, hvor kødet er mørt, saftigt og smager godt, og hvor dyrene kun er fodret med græs.
Den intramuskulære fedtsætning kan ikke ses, men ved at skanne ryggen på et dyr, kan man få et tal for hvor meget intramuskulært fedt dyret har. Det er en langsommelig proces at få et ensartet niveau i alle dyr, men det er helt vildt spændende at følge med i, hvordan det går år for år.
Hvornår skannes dyrene?
Dyrene skannes når de er ca. 1 år gamle. Det er internationalt vedtaget at bestemmelse af intramuskulært fedt ved skannet skal ske, når dyrene er 1 år gamle. Så har alle en fælles reference-ramme og man kan sammenligne resultater på tværs af racer.
I år startede vi med at veje dyrene og bagefter gik de videre ind i behandlerboksen, hvor de bliver fikseret rundt om halsen. Det er vigtigt, at de står stille, når skanningen skal udføres. Derfor er det ideelt at de kommer i en speciel boks. Boksen er oprindeligt udviklet til at kunne behandle syge dyr i. Fordelen ved boksen er, at dyret ikke kan gøre skade på sig selv og dem, der skal behandle dyret eller skanne det, heller ikke kan komme til skade.
Måling af krølfedt
Når dyret står stille, sættes skanneren på dyrets ryg mellem 12 og 13 ribben. Her måler skanneren hvor meget subkutant fedt der er. Det betyder, at krølfedtets lagtykkelse måles. Det samme sker lige bag hoften, hvor fedtlagets tykkelse også måles. Hvis et dyr sætter mere en 10 mm krølfedt, så er det spildt, for det bliver skåret fra hos slagteren. Derfor er det en vigtig parameter at kende.
Måling af rygmusklens areal
Skanneren har en funktion, hvor man kan indtegne omridset af dyrets højrebsbøf og få er areal ud. De fleste af vores dyr blev målt til at have en bøf-størrelse på mellem 70 og 80 cm2. Denne information kan også være en parameter, an kan vælge avlsdyr ud fra.
Måling af intramuskulært fedt
Endelig giver skanneren et tal for hvor meget intramuskulært fedt, dyret har indlejret i muskelfibrene. Det intramuskulære fedt er vigtigt i forhold til hvor mørt, saftigt og smagfuldt kød opleves. Vi er ikke ude efter at lave kobe- eller wagyu-kød. Men vi vil gerne lave kød med en intramuskulær fedtprocent på mellem 8 og 10 %. Sidste år lå vi på et gennemsnit på 4,4 % og i år har vi rykket os 2 procentpoint og ligger nu på 6,4 %.
Hvad sker der nu?
Nu skal vi i gang med at vælge de kvier ud, vi synes er de bedste og så skal de videre i avl. Vi kommer til at kigge på blandt andet vægt, intramuskulært fedt og temperament.
Mere info
Er du interesseret i at høre mere om rygskanning, så kontakt kvægrådgiver Simon Johansen hos Velas.