Historien om Welsh Black

Welsh Black i Danmark

Welsh Black kvæg i Danmark bruges kun til naturpleje. Racen om til Danmark i 2007, hvor Bikubenfonden importerede de første dyr. Kvæget kom til Danmark for at pleje naturen i Svanninge Bjerge.

 

Lerbjerg-sydfynske-øhav

De første fem køer og en tyr kom til Holmelund den 1. april 2015. Du kan læse mere om vores dyr på siden ‘Vores dyr‘. Billedet er taget på Lerbjerg i Svanninge Bjerge julen 2012.

Historisk set

Welsh Black kvæg er en af de ældste racer, der findes i Wales. Racen stammer helt tilbage fra før Romerriget.
Kvæget er opdrættet i den barske walisiske natur og det har sat sit præg på dyrene. De trives i de golde bjerge i Wales og de kan klare sig igennem vinterens storme, der kommer ude fra Atlanterhavet. Det har gjort køerne hårdføre og meget nøjsomme. De kan let omsætte groft foder til kød.

kælen-ko

Roligt temperament

Welsh Black er kendt for deres rolige temperament. I Wales var det tradition, at det var kvinderne, der tog sig af kvæget. Det resulterede i, at dyr med dårligt temperament blev slagtet væk.

Moderne Welsh Black

Indtil 1970’erne blev racen både brugt som en malke- og en kødkvægsrace. Der var to karakteristiske linjer; den tunge kødfulde type fra Nordwales og den mere malkekos-prægede fra Sydwales. Welsh Black, som vi kender dem i dag, er en krydsning af de to linjer. Man har taget de bedste dyr fra hver linje og kombineret dem, for at få de bedste egenskaber fra begge linjer.

Oprindeligt var racen hornet. I dag findes der også pollede dyr. Det betyder, at de naturligt er uden horn.

Som navnet siger, er dyrene sorte. Det er tilladt, at de har lidt hvid pels bag ved navlen. Der findes enkelte røde dyr, men de er sjældne. Den røde farve er en genetisk variant. Kalvene af sorte dyr, får ofte er rødligt skær inden de skifter fra kalvepels til ungdyr-pels. Om sommeren er pelsen kort, glat og blank. Om vinteren for de en relativt lang, tyk og tæt pels. Den står ret ud fra kroppen og isolerer fantastisk godt. 

Hundyr vejer typisk mellem 600 og 800 kg, mens tyrene vejer mellem 950 og 1150 kg.

Welsh Black ude i verden

Racen findes i dag mange steder i verden. Her finder du links til de udenlandske raceforeninger:

 

welsh-black-ko-danmark